Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/08/2011
"The Search" σπό τον Στίβεν Αντωνάκο στην Ελευσινα

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για να απολαύσουμε την καινούργια δουλειά του ελληνικής καταγωγής διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Στήβεν Αντωνάκου στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας.
«Σ’ ένα χώρο γεμάτο ενέργεια», όπως είπε ο εικαστικός δημιουργός, που βρίσκεται, από τον περασμένο Ιούλιο, στην Ελευσίνα και στήνει μαζί με τους συνεργάτες του το νέο του έργο, την in situ εγκατάσταση που θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια των φετινών και 36ων κατά σειρά, «Αισχυλείων».
Ο δημιουργός που ανδρώθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα της Νέας Υόρκης του 1950, προβληματίστηκε δημιουργικά για τη σχέση χρώματος και χώρου, δούλεψε με το νέον, τις φωτεινές λυχνίες, εργάστηκε πάνω σε χαρτί και σήμερα υπογράφει πάνω από 50 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα σε πόλεις όλου του κόσμου. Δουλεύει και πάλι με το νέον πλην όμως με διαφορετικό τρόπο. Το έργο του θα παρουσιαστεί από 2 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2011.
Για το νέο έργου του 85χρονου καλλιτέχνη έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα γνωστά. Ο ίδιος προτιμά να αφήσει το ίδιο το έργο του να «μιλήσει».
Από τα λίγα, που μαθεύτηκαν σε μια συνέντευξη τύπου στις 19 Ιουλίου από την σύζυγο του δημιουργού, τη Ναόμι Αντωνάκου  ήταν ότι ο τίτλος του έργου θα είναι «The Search» και ότι ολοκληρώθηκε στα σχέδια μέσα σε 4 μήνες.
«Επισκέφτηκα το Ελαιουργείο. Εντυπωσιάστηκα από αυτό το μέρος. Η μεγάλη του ενέργεια ενθουσίασε το μυαλό μου και τα συναισθήματά μου. Η αρχιτεκτονική - ο χώρος - η γεωμετρία! Άρχισα αμέσως να σχεδιάζω τις ιδέες μου στο χαρτί, εδώ στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη. Ο χώρος είναι τόσο ιδιαίτερος, τόσο ισχυρός. Έπρεπε να δουλέψω με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα χρησιμοποιήσω το νέον μέσα στο χώρο με διαφορετικό τρόπο μετά από πολλά χρόνια. Ανακάλυψα καινούργια πράγματα στον εαυτό μου. Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου δεν θέλω κανείς να δει το έργο. Καμία φωτογραφία. Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ελπίζω οι επισκέπτες που θα έρθουν να το δουν να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις», ήταν το μήνυμα του Στίβεν Αντωνάκου, που διάβασε η σύζυγός του.
Όπως έλεγε, αργότερα, η Ναόμι Αντωνάκου, το έργο «The Search» είναι μια από τις μεγαλύτερης κλίμακας δημιουργίες του καλλιτέχνη και ένα από τα πιο προσωπικά του έργα. Αντανακλά όχι μόνο την ιστορία του τόπου αλλά και τη πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα.

Λίγα λόγια για τον Στίβεν Αντωνάκο

Ο Στίβεν Αντωνάκος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο, στο Γύθειο Λακωνίας, το 1926. Το 1930 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καταξίωση, που ασχολήθηκε από νωρίς με τη ζωγραφική, θέτοντας διαρκή ερωτήματα μέσω της χρήσης ευτελών υλικών για τη σύνδεση του χρώματος με το χώρο.
Γνωστός διεθνώς ήδη από το 1960 για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του νέον σε αφαιρετικές γεωμετρικές φόρμες γλυπτών, panels, και δημόσια έργα, ο Αντωνάκος έχει δημιουργήσει έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980, εργάστηκε με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από την Αμερική.
Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Αντωνάκος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 ομαδικές και περισσότερες από 100 ατομικές εκθέσεις, τόσο στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όσο και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 45 μεγάλης κλίμακας δημόσια έργα του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως, για παράδειγμα, στο Fort Art Museum (1974), στο Hampshire College (1978), στο Musee d Art Moderne (Παρίσι 1983), στο Σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων (Αθήνα 2000).  

Εκθεση έργων μαθητών στη Πινακοθήκη Πειραιά
Ο Νότης Μαυρουδής μιλά για το Μάνο Χατζηδάκι
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα νησιά το 2018
Εκδήλωση για το βιβλίο του Ανδρουλάκη & Μίκης
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή