Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/05/2016
ΟΛΠ: Δεν εγκρίθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωράνε το επόμενο διήμερο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια μετά τη συγκέντρωση, που έγινε, το πρωί της Τρίτης, στην Αθήνα έξω από το ξενοδοχείο, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι κάνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφορά σε «παρωδία της Γενικής Συνέλευσης» καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος στο ξενοδοχείο και κατ’ επέκταση η παρουσία στη Συνέλευση δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Γ. Γεωργακόπουλος και Νίκος Γεωργίου) αλλά και αρκετών μικρομετόχων, εργαζόμενων στον ΟΛΠ.

Τελικά, η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε, σε κλίμα έντασης, χωρίς να προχωρήσει στην έγκριση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης. Αντίθετα, ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων είναι ότι στο ΔΣ δεν θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζόμενων και του Δήμου Πειραιά και πως το ΔΣ δεν θα έχει τακτικές συνεδριάσεις.

Για το θέμα της Σύμβασης Παραχώρησης προγραμματίζεται νέα Γ.Σ για τις 10 Ιουνίου στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Για να «χρυσωθεί το χάπι» προς τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη στα πρακτικά της συνεδρίασης καταγράφηκε και η δέσμευση του βασικού μετόχου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι ο Δήμος του Πειραιά θα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με μία από τρεις θέσεις που θα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό.

Ωστόσο, αυτό δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον δήμαρχο Πειραιά καθώς δεν θα συμμετέχει στο ΔΣ του Οργανισμού αλλά ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, η παρουσία του Δήμου έχει ημερομηνία λήξεως αφού σε 5 χρόνια θα έχει περάσει το 67% των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco και το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η Ένωση Εποπτών- Αρχιεργατών ΟΛΠ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

 Το συνδικαλιστικό κίνημα των λιμανιών για άλλη μία φορά έδωσε ηχηρή απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας δώσαμε την απάντησή μας στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ που επιχείρησαν παράνομα να πραγματοποιήσουν έκτακτη Γ.Σ με στόχο να επισπεύσουν την παράδοση του ΟΛΠ στην COSCO.
Πραξικοπηματικά οι υπεύθυνοι του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεν επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης στους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι μέλη του ΔΣ/ ΟΛΠ, αλλά ούτε και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων που είχαν επίσημα προσκληθεί, ούτε, επίσης, σε εργαζόμενους του ΟΛΠ που είναι μέτοχοι.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για τήρηση της νομιμότητας, με αποκλειστική ευθύνη του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν κατέστη δυνατό να παραστούμε στη ΓΣ του ΟΛΠ, καθιστώντας, για ένα ακόμη λόγο, άκυρη τη Συνεδρίαση.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ είχαν έγκαιρα καταθέσει  εξώδικη επιστολή, όπου επισημαίναμε τις παρανομίες που έχει πράξει το ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθειά του να τροποποιήσει την Σύμβαση Παραχώρησης στα μέτρα της COSCO. Καλούσαμε δε την κυβέρνηση να παρέμβει για να μην πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση.
Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Οικονομικών, πολιτικό προϊστάμενο του ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας την μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς η σύγκλησή της είναι άκυρη και παράτυπη. Η ρητή απάντηση που πήραμε από τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού ήταν ότι «η ΓΣ αναβάλλεται για τη Δευτέρα».
Αντίθετα από τη ρητή διαβεβαίωση της πολιτική ηγεσίας, την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρος του ΟΛΠ μεθόδευσαν τη διεξαγωγή μέρους της Γενικής Συνέλευσης. Ενέκριναν την αλλαγή του καταστατικού, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της COSCO, πριν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών και ανέβαλαν την έγκριση της Σύμβασης Παραχώρησης, επιβεβαιώνοντας τις αιτιάσεις της εξώδικης επιστολής μας.
Είναι πλέον φανερό πως η σημερινή παρωδία της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ δεν έχει κανένα έρεισμα νομιμότητας και δεν δημιουργεί κανένα τετελεσμένο.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ με νέα 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 1 και 2 Ιουνίου και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση υπεύθυνες απαντήσεις στα αιτήματά μας και κυρίως υπεύθυνες πολιτικές πράξεις που θα κατοχυρώνουν την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων.
Τέλος, καλούμε σε συγκέντρωση τους συναδέλφους μας την Τετάρτη 1η Ιούνη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ στις 11:00 το πρωί.

Επίθεση στους εργαζόμενους με «ξαναζεσταμένο φαγητό»

Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η επαναφορά στην επικαιρότητα από ΜΜΕ μιας…  ιστορίας, που είχε γραφτεί, για πρώτη φορά, το 2010, από τον «Ελεύθερο Τύπο» περί χορήγησης επιδόματος- δώρου σε συνδικαλιστές του ΟΛΠ.
Ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είχε καταθέσει αγωγή κατά του «Ελεύθερου Τύπου», την οποία απέσυρε τελικά στις 18/11/2011 μετά από δήλωση επανόρθωσης της εφημερίδας ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Β. Κορκίδης για τις κινητοποιήσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δήλωσε τα εξής:
«Η παρούσα δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου, ο οποίος συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά και την αυξημένη κίνηση στον κλάδο της κρουαζιέρας, που γεννούν μεγάλες προσδοκίες για οικονομική τόνωση, αλλά και με τη διοργάνωση της μεγαλύτερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων 2016», κρίνεται μάλλον λανθασμένη. Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας τα ζητούμενα είναι τρία: α) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής ειρήνης, β) η επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου των διαρθρωτικών αλλαγών και γ) η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την προσέλκυση επενδύσεων.
Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα διαμαρτυρίας των Σωματείων των υπαλλήλων των λιμανιών αλλά και κατανόηση στην αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζόμενων της Χώρας, κρίνεται απαραίτητη η λύση της απεργίας και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση μιας έντιμης λύσης.
Αν δεν βρεθεί άμεση λύση, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, είμαστε διατεθειμένοι ως κοινωνικοί εταίροι που εκπροσωπούμε το μικρομεσαίο εμπόριο και θέλουμε την επιβίωσή του, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά του ακόμη και με τα διαθέσιμα ένδικα μέσα.  Οι μικρομεσαίοι έμποροι μετά τους οδικούς και σιδηροδρομικούς αποκλεισμούς είναι βέβαιο ότι δεν αντέχουν και θαλάσσιους αποκλεισμούς».


Οι ζημιές στο λιμάνι του Αγκιστρίου
Ξεκίνησε λειτουργία η νέα δεξαμενή του ΟΛΠ
Ο Πειραιάς στη νέα εποχή των μεταφορών
ΟΛΠ: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή