Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/05/2017
Το ΣΙΛΟ, η επιστολή, ο υπουργός & τα ερωτήματα

Λήξη… συναγερμού εκπέμπει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το θέμα της… ημέρας, που ανέκυψε, ξαφνικά, μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για δήθεν προβλήματα στην επένδυση στον ΟΛΠ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι «η αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». Και υπογράμμισε με νόημα:
«Σε πνεύμα συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ και με την εταιρία «ΟΛΠ ΑΕ» εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρία «ΟΛΠ Α.Ε.» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία μουσείων, στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι:
•    Το Παράρτημα 3.5 (β) της  Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, που έχει κυρωθεί με νόμο αναφέρει ρητά σε ότι αφορά το «ΣΙΛΟ» (Αρ. Κτιρίου Α4- Κ81) ότι:
«(…) το εν λόγω κτίσμα προβλέπεται εντός της επόμενης πενταετίας στο πλαίσιο της μελλοντικής ανάπτυξης και εξέλιξης του Κεντρικού Λιμένα του Πειραιά είτε να επισκευασθεί είτε να αξιοποιηθεί ως μουσείο».

Να σημειωθεί ότι ορισμένες πηγές ανέφεραν, από το πρωί,  στο Pireas2day.gr ότι κορυφαία στελέχη της κινέζικης εταιρείας όχι μόνο συμφωνούν να δημιουργηθεί το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων αλλά έχουν εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον να συμβάλει οικονομικά η κινέζικη εταιρεία στη διαμόρφωσή του.

Αυτή η πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την αναφορά του υπουργού ότι υπάρχει συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ για το θέμα της ανάπτυξης των πολιτιστικών χώρων.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, που προφανώς μένουν αναπάντητα:

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι  επιστολή έχει ημερομηνία 13 Απριλίου. Ποιος την…. ανέσυρε από το συρτάρι του σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 9 Μαΐου, παραμονές του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Κίνα  και τη «διέρρευσε» στη δημοσιότητα;

Κατά την «Καθημερινή» η επιστολή υπογράφεται  από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία φέρεται να γράφει προς υπουργό, εν προκειμένω τον κ. Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του "Silo" και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Πέραν του ύφους της επιστολής δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και το ίδιο το αίτημα καθώς
α) δεν μπορεί να εξαιρεθεί τώρα ένα κτήριο από τη Σύμβαση Παραχώρησης
β) το ιδιοκτησιακό του κτηρίου παραμένει στο Δημόσιο, όπως όλο το λιμάνι, το οποίο και θα επιστρέψει σε αυτό μετά τη λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης.

Κατά συνέπεια τι εμποδίζει να γίνει το έργο τώρα, δεδομένης και της υπουργικής δήλωσης και πολύ περισσότερο τι νόημα είχε αυτή η επιστολή;

Το Λιμάνι της Αγωνίας για το master plan του ΟΛΠ
Συζητήσεις για το master plan του ΟΛΠ σε Δήμους
Οι παρατηρήσεις του ΕΜΠ στο master plan του ΟΛΠ
Η MSC έρχεται στον Πειραιά και ταράζει τα νερά
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή