Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/05/2017
Πως έληξε η απεργία των ναυτεργατών

Κανονικά αναχωρούν, από τα μεσάνυχτα, όλα τα πλοία, μετά από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) ν’ αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της.

Η απόφαση λήφθηκε, το πρωί της Παρασκευής, με ψήφους 9 υπέρ της αναστολής της απεργίας και 4 κατά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ναυτεργατικών ενώσεων μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) «στην αναστολή της απεργίας συνέβαλε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, στην οποία δεν συμμετείχαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ».
Τα τρία σωματεία θεωρούν ότι «οι γραπτές δηλώσεις που δόθηκαν μετά την συνάντηση αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία για τους ναυτεργάτες μπροστά στην  επίθεση που δέχονται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, όπως και συνολικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι από την πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και η ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ), γεγονός, που οδηγεί, βάσιμα, στην εκτίμηση ότι αυτά τα τέσσερα σωματεία ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Πως φτάσαμε στην αναστολή της απεργίας

Η συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε, σε γενικές γραμμές, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ναι μεν οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και του Υφυπουργού Εργασίας λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ’ αρχήν πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Σημεία- κλειδιά στις υπουργικές δεσμεύσεις φαίνεται ότι ήταν:
•    Η αποδοχή της διενέργειας κοινών ελέγχων των πλοίων μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και ναυτεργατικών ενώσεων και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων για διαπιστωθείσες παραβάσεις.
•    Η εξέταση της αύξησης των μελών του πληρώματος κάποιων ειδικοτήτων στην γραμμή της Αδριατικής
Ωστόσο, εκπρόσωποι ναυτεργατικών ενώσεων πρότειναν να συνεχιστεί η απεργία, θεωρώντας ότι δεν ικανοποιούνται ουσιαστικά αιτήματα για το κοινωνικοασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Ήταν φανερό ότι υπήρχε διάσταση απόψεων.

 Έτσι, αποφασίστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα υπήρχε και ο απαιτούμενος χρόνος να ενημερωθούν οι συνδικαλιστές για την κατάσταση στα λιμάνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα έφθαναν από την Κρήτη. Λέγεται ότι οι αγρότες δήλωναν αποφασισμένοι σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας να εκφράσουν και πάλι την έντονη αντίθεσή τους ζητώντας να φύγουν τα πλοίο, με κίνδυνο την επανάληψη επεισοδίων όπως αυτά που είχαν γίνει στην απεργία του περασμένου Δεκέμβρη μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών.
Αντιδράσεις αλλά σε λιγότερη ένταση υπήρξαν και σε ορισμένα άλλα λιμάνια.

Αυτό το κλίμα ήταν, κατά πληροφορίες, ο δεύτερος λόγος, που βάρυνε ώστε τελικά να διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ της αναστολής της απεργίας.

Πάντως η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι «αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μας, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας».

Σε μετωπική σύγκρουση ναυτικοί- Υπουργείο
Προετοιμάζεται η απεργία των ναυτικών στις 18/4
Ατύχημα με θύμα ναύτη επιβατηγού σε κακοκαιρία
«Δεμένα» θα μείνουν τα πλοία στις 14/1
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή