Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/08/2012
Νέο "άλμα" έκαναν οι βάσεις των ΑΕΝ

Άνοδο παρουσίασαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι  βάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των νέων για το ναυτικό επάγγελμα.

Ειδικότερα, η βάση στις ΑΕΝ Πλοιάρχων αυξήθηκε κατά 1.164 μόρια και διαμορφώθηκε στα 10.851 μόρια ενώ στις ΑΕΝ Μηχανικών αυξήθηκε κατά 1.782 μόρια και διαμορφώθηκε στα 10.321 μόρια.

Συγκεκριμένα από τα αποτελέσματα των βάσεων, που ανακοινώθηκαν, από το πρωί, από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει, ακόμα, για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ότι:
•    Στις Σχολές Πλοιάρχων από ημερήσια Λύκεια εισήχθησαν συνολικά 156 άτομα (όσες θέσεις είχαν προκηρυχθεί) και ο πρώτος με 17.493 μόρια, που αντιστοιχεί σε βαθμολογία 17,5.
•    Στις Σχολές Μηχανικών από ημερήσια Λύκεια επίσης συμπληρώθηκαν και οι 109 θέσεις, που είχαν προκηρυχθεί και ο πρώτος εισήχθη με 15.807 μόρια, που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βαθμολογίας 16,4.

Οι ειδικές κατηγορίες

Για τους εισακτέους των άλλων κατηγοριών στις ΑΕΝ/ Σχολές Πλοιάρχων  η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
•    Για την κατηγορία Πολύτεκνων (10%) υπήρξε μικρή μείωση της βάσης κατά 78 μόρια και διαμορφώθηκε στα 8.692 μόρια ενώ ο πρώτος εισήχθη με 10.710 μόρια, που αντιστοιχεί σε βαθμολογία 11,85.
•    Για την κατηγορία Τρίτεκνων (3%) υπήρξε μεγαλύτερη μείωση της βάσης κατά 877 μόρια και διαμορφώθηκε στα 10.436 μόρια ενώ ο πρώτος εισήχθη με 10.811 μόρια, που αντιστοιχεί σε βαθμολογία 11,6
•    Για τους απόφοιτους Εσπερινών Λυκείων η βάση αυξήθηκε κατά 1.928 μόρια και διαμορφώθηκε στα 7.508 μόρια.
Αντίστοιχα, για τους εισακτέους των άλλων κατηγοριών στις ΑΕΝ/ Μηχανικών η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
•    Για την κατηγορία Πολύτεκνων (10%)υπήρξε αύξηση της βάσης κατά 101 μόρια και διαμορφώθηκε στις 7.927 ενώ ο πρώτος εισήχθη με 10.176 μόρια, που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βαθμολογίας 11,5.
•    Για την κατηγορία Τρίτεκνων (3%) υπήρξε μείωση της βάσης κατά 451 μόρια και διαμορφώθηκε στα 10.234 μόρια ενώ ο πρώτος εισήχθη με 10.299 μόρια, που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βαθμολογίας 11,2.
•    Για τους απόφοιτους Εσπερινών Λυκείων η βάση μειώθηκε κατά 920 μόρια και διαμορφώθηκε στα 4.564 μόρια.

Τα "ναυτιλιακά" στα ΑΕΙ

Στο μεταξύ για τις Πανεπιστημιακές Σχολές με αντικείμενο τα Ναυτιλιακά η εικόνα των βάσεων διαμορφώθηκε ως εξής (σ.σ. στη διαμόρφωση των μορίων προσμετράται και ο βαθμός του υποχρεωτικού ξενόγλωσσου μαθήματος):

•    Στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου εισήχθησαν από ημερήσια Λύκεια 135 φοιτητές, υπήρξε μικρή μείωση κατά 165 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 16.475 μόρια, που αντιστοιχούν σε μέσο όρο βαθμολογίας 14,4. Ο πρώτος εισήχθη με 19.876 μόρια, που αντιστοιχούν σε μέσο όρο βαθμολογίας 17,9.
•    Στο τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα στη Χίο, όπου εισήχθησαν από ημερήσια Λύκεια 103 φοιτητές, υπήρξε αύξηση της βάσης κατά 244 μόρια και διαμορφώθηκε στα 12.973 μόρια, που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βαθμολογίας 13. Ο πρώτος εισήχθη με 16.815 μόρια, που αντιστοιχεί σε μέσο όρο βαθμολογίας 16,2.

Η γενική εικόνα των βάσεων

Στο γενικότερο επίπεδο μεγάλη άνοδο των βάσεων υπήρξε στις σχολές, που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως είναι της Αστυνομίας και οι Στρατιωτικές ενώ μεγάλη πτώση είχαν οι βάσεις των παιδαγωγικών σχολών.

Επίσης, ανοδικές  τάσεις καταγράφονται στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια, ενώ μικτά κινούνται οι πολυτεχνικές σχολές.
Στα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων περιλαμβάνεται και μια γενικότερη τάση εισαγωγής των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται στους τόπους κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος (η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής, ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Στις πολυτεχνικές σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, όπως Ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

Αυξητικές είναι οι τάσεις τέλος και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).

«Δεμένα» θα μείνουν τα πλοία στις 14/1
Δεμένα τα πλοία 16 & 17 Μαΐου
Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά
«Παράνομο το μνημόνιο Δήμου Αθήνας-ΝΑΤ»
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή