Λέρος

Λέρος – Ανακαλύψτε τη μικρή ζωγραφιά του Αιγαίου!

Τουρισμός

Λέρος – Ανακαλύψτε τη μικρή ζωγραφιά του Αιγαίου!

Η Λέρος, ένα νησί που βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδα, είναι ένα νησί με απεριόριστη φυσική ομορφιά. Ακόμη και τη νύχτα, βγαίνοντας από το πλοίο της γραμμής, μόλις το αντικρίσει κάποιος μένει άφωνος από την ομορφιά του.

Ένα νησί των Δωδεκανήσων με την χαρακτηριστική ταυτότητα των Βενετοκρατούμενων περιοχών, με τα πανέμορφα κτίρια και με την σπουδαία ιστορία. Αν και μικρό αυτό το νησί έχει αμέτρητες συγκινήσεις να προσφέρει στον επισκέπτη.

Το πεδινό του μέρος δεν θυμίζει καθόλου αιγαιοπελαγίτικο νησί, αλλά αντίθετα είναι πνιγμένο στο πράσινο. Η Λέρος έχει πολλά φυσικά λιμάνια που οδήγησαν στο πέρας της ιστορίας πολλούς κατακτητές –όπως οι Ιταλοί- να την προτιμήσουν σαν βάση τους λόγω αυτού του φυσικού πλεονεκτήματος της. Ιστορικά η Λέρος υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού.

Η ιστορία της ξεκινά από τη νεολιθική εποχή και εξελίσσεται στους αιώνες μέσα από τον μακεδονικό, τον βυζαντινό και το νεοελληνικό πολιτισμό. Στην πρόσφατη ιστορία βλέπουμε τη Λέρο ως νησί εξορίας για τους πολιτικούς κρατούμενους της χούντας των συνταγματαρχών.

Αξιοσημείωτες είναι οι μικρές παραλίες του νησιού. Παραλίες οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση η μια από την άλλη. Σημαντικό προσόν τους είναι πως όταν στη μια φυσάει στην αμέσως επόμενη η θάλασσα είναι γαλήνια και περιμένει τον επισκέπτη να την χαρεί.

 

Τουρισμός στη Λέρο

Ο τουρισμός στη Λέρο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, με επισκέπτες οι οποίοι έρχονται πλέον και ξαναέρχονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ελάχιστα ξενοδοχεία. Το σημαντικό όμως είναι πως η φιλοξενία εκεί είναι πολύ ζεστή και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του νησιού.

Κάθε μικρή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων έχει και κάτι διαφορετικό, όσον αφορά την φιλική ατμόσφαιρα. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι άνθρωποι εκεί θα σας προσφέρουν με την καρδιά τους σπιτικά, παραδοσιακά προϊόντα που θα σας μείνουν αξέχαστα. Επίσης θα βρείτε πολλά ταβερνάκια με καλό ψάρι αλλά και τις τοπικές λιχουδιές.

Η νυχτερινή ζωή στη Λέρο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά όχι υπερβολική. Στη Λέρο δηλαδή πάει κάποιος για να περάσει ήρεμες και χαλαρές διακοπές, χωρίς πολλές κοσμικότητες, σε ένα νησί που η τουριστική ανάπτυξη δεν το έχει διαβρώσει.

 

Χωριά Λέρου

Τα χωριά της Λέρου είναι πολλά και γεμάτα ζωή. Ο Πλάτανος, το Λακκί και η Αγία Μαρίνα –τα λιμάνια του νησιού- καθώς επίσης ο Ξηρόκαμπος, το Κριθώνι, ο Βρομόλιθος και άλλα πολλά, θα σας προσφέρουν τις διαφορετικές ομορφιές τους.

Τα αξιοθέατα στη Λέρο είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Αρχικά ο Πύργος του Μπελένη, κατοικία ενός σημαντικού Λεριού, που έχει γίνει μουσείο και αναδεικνύει την ιστορία του νησιού.

Ακολουθεί το Πολεμικού Μουσείο με εκθέματα μοναδικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο υπάρχει μέσα σε παλιές κατακόμβες. Φυσικά το Κάστρο του νησιού, αλλά και το Παλαιόκαστρο. Σημαντικότατο αξιοθέατο η εκκλησία της Αγίας Κιουράς, αγιογραφημένη από τους κρατούμενους της χούντας.

Η Λέρος παράγει λαχανικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Εξαιρετική μαλακή και σκληρή μυζήθρα, αλλά και το άριστο ποιοτικά μέλι. Στις ταβέρνες θα βρείτε πολλά ψαρικά και θαλασσινά –πεντανόστιμοι οι αχινοί, το χταπόδι, τα καλαμάρια- όλα φρέσκα.

Στα ζαχαροπλαστεία, που μπορείτε να καθίσετε να πιείτε και τον καφέ σας εκεί, θα βρείτε πατσαβουρόπιτα, κουραμπιέδες, δίπλες, σουμάδα και πουγκιά από πικραμύγδαλο –προϊόντα που προσφέρονται στους γάμους- αλλά και πολλά γλυκά του κουταλιού.

Τελικά η Λέρος είναι ένα τόσο όμορφο νησί, που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς κι ας είναι στην άκρη της Ελλάδας. Είναι μια μοναδική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη! Συμβουλή μας: πάρτε οπωσδήποτε τη φωτογραφική σας μηχανή.

 

Καλό Ταξίδι!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *