μεθανα

Μέθανα: Η γραφική χερσόνησος του Σαρωνικού

Σαρωνικός

Μέθανα: Η γραφική χερσόνησος του Σαρωνικού

Η φημισμένη λουτρόπολη των Μεθάνων αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό με ηφαιστειακά τοπία που μαγεύουν, ιαματικές πηγές και πανέμορφες παραλίες που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:  Τα Μέθανα είναι η μικρή γραφική χερσόνησος που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Πειραιά και στα ανατολικά της Πελοποννήσου, ανάμεσα στη συστάδα των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι δεν έχει αλλοτριωθεί –ακόμη– από την τουριστική ανάπτυξη και διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα και το φυσικό της κάλλος.

Τα Μέθανα ενδείκνυνται για ήρεμες διακοπές καθώς προσφέρουν στους επισκέπτες τους ηρεμία και ξεκούραση σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον. Βέβαια, δεν λείπουν και οι ευκαιρίες για διασκέδαση, καθώς τόσο στην πόλη όσο και στα παραδοσιακά χωριά λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια.

 

Γνωριμία με τα Μέθανα

Κατά την περιήγηση στην πόλη των Μεθάνων ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει την ξεχωριστή ομορφιά της γραφικής χερσονήσου και να εστιάσει τη ματιά του στο «νησάκι», το μοναδικό στολίδι της πόλης το οποίο συνδέεται με αυτή με μια στενή λωρίδα που μοιάζει με ισθμό.

Στα Μέθανα βρίσκονται και τα λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων καθώς αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν καταμετρηθεί τριάντα ηφαιστειακοί κρατήρες.

Από αυτούς ξεχωρίζει το ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο εγκαταλειμμένο χωριό Καμένη Χώρα και προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό μιας και η ανάβαση στον ηφαιστειακό κρατήρα είναι μια μοναδική εμπειρία.

Επίσης, αξίζει να πραγματοποιήσετε και ένα οδοιπορικό στα παραδοσιακά χωριά των Μεθάνων τα οποία θα σας γεμίσουν μοναδικές εικόνες.

Επισκεφθείτε το Βαθύ, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Νικόλαο που ξεχωρίζουν για τα μικρά ψαράδικα λιμανάκια τους καθώς και τα χωριά Κυψέλη, Μεγαλοχώρι και Κουνουπίτσα που διακρίνονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και για τα βυζαντινά εκκλησάκια που υπάρχουν σε αυτά.

 

Οι παραλίες των Μεθάνων

Στα Μέθανα οι λάτρεις της κολύμβησης θα ανακαλύψουν πανέμορφες ακρογιαλιές από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου, όπου πηγάζουν και τα θερμά ιαματικά νερά (τα λεγόμενα «Λουτρά του Παυσανία»), η παραλία της Κουνουπίτσας, του Παλαιόκαστρου και της Λιμιώνας.

Επίσης η πανέμορφη παραλία Αλμύρα, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Στενό και στο Σπήλαιο των Περιστεριών, προσφέρεται για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.

 

Ιαματικές πηγές

Η ύπαρξη των ιαματικών πηγών των Μεθάνων είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια καθώς η προέλευσή τους συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι περισσότερες πηγές εντοπίζονται στην πόλη και στον Άγιο Νικόλαο, ενώ βάσει της σύστασης του νερού τους, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τις θειούχες αλιπηγές, τις χλωριονατριούχες και τις οξυπηγές.

Οι αναφορές που υπάρχουν στα κείμενα του Παυσανία, του Στράβωνα και του Οβίδιου και οι οποίες κάνουν λόγο για τις θαυματουργικές τους επιδράσεις και την ίαση που προσφέρουν σε πολλές ασθένειες αποδεικνύουν τη μεγάλη φήμη τους σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών τα οποία είναι κατάλληλα τόσο για τη θεραπεία παθήσεων (όπως αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, στειρότητα, νευρώσεις, κοπώσεις, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, δερματικά νοσήματα κ.λπ.) όσο και για τη γενικότερη αναζωογόνηση του οργανισμού.

 

Ιδανικά για αποδράσεις…

Τα Μέθανα είναι ένας ιδανικός τόπος απόδρασης αφού προσφέρονται για εξερεύνηση και γνωριμία με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές τους.

Επίσης, έχουν το πλεονέκτημα της οδικής (ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στρίβοντας προς Επίδαυρο) και της θαλάσσιας πρόσβασης (με πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά).

Τέλος, με αφετηρία τα Μέθανα μπορείτε να επισκεφθείτε εύκολα όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και να πραγματοποιήσετε κοντινές εκδρομές στο Ναύπλιο και στην Επίδαυρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *