πως να επιλεξετε μια παγωτομηχανη

Πως να επιλέξετε την πρώτη σας παγωτομηχανή

Άλλα νέα

Πως να επιλέξετε την πρώτη σας παγωτομηχανή

Οι παγωτομηχανές είναι απαραίτητες σε κάθε κατάστημα εστίασης στην Ελλάδα, καθώς με το καταπληκτικό κλίμα μας, το παγωτό τρώγεται ευχάριστα πάνω από 9 μήνες από μικρούς και μεγάλους!

Όμως μια παγωτομηχανή δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανένα κατάστημα. Χρειάζεται ενδελεχή έρευνα ώστε να καταλήξετε στο μοντέλο εκείνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταστήματός σας και μπορεί να σας εξυπηρετήσει για αρκετά χρόνια δίχως πρόβλημα.

Όπως κάθε επαγγελματικό μηχάνημα που εισάγετε στο κατάστημά σας, έτσι και με τις μηχανές παγωτού, μεγάλο ρόλο πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά παίζει και η εταιρεία που θα συνεργαστείτε καθώς θα πρέπει να σας καλύπτει σε οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης.

 

Τι να προσέξετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά

Μια παγωτομηχανή έχει δεκάδες τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα http://www.frozenbar.gr/mixanespagwtou.html οι παγωτομηχανές μπορούν να διαθέτουν πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά, ανάλογα το μοντέλο. Βέβαια, όσα περισσότερα χαρακτηριστικά, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και η τιμή πώλησης.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε εξ’αρχής, είναι τι παραγωγή αναμένετε να έχετε στο κατάστημά σας – δηλαδή πόσα περίπου παγωτά θα πουλάτε κάθε ώρα.

Όσα περισσότερα παγωτά θέλετε να εξυπηρετείτε ανά ώρα, σε τόσο μεγαλύτερο μοντέλο πρέπει να πάτε.

Οι μεγαλύτερες παγωτομηχανές παράγουν περισσότερο όγκο παγωτού ανά ώρα και επίσης εξυπηρετούν περισσότερους ταυτόχρονους πελάτες αφού μπορούν να βγάλουν περισσότερα παγωτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπότε το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η παραγωγή μιας παγωτομηχανής και αυτό που στην ουσία καθορίζει την τιμή πώλησης.

Πέρα από την ωριαία παραγωγή, οι λειτουργίες που μπορεί να έχει μια μηχανή παγωτού όπως η αντλία διόγκωσης, η νυχτερινή λειτουργία, η λειτουργία καθαρισμού και άλλες λειτουργίες αυξάνουν το κόστος απόκτησης όμως προσφέρουν περαιτέρω δυνατότητες.

 

Διαχωρισμός στις παγωτομηχανές

Οι παγωτομηχανές χωρίζονται με βάση την παραγωγή τους (ανάλογα πόσα κιλά παράγουν ανά ώρα) και αν είναι κατάλληλες για τραπεζάκι- πάγκο (δηλαδή επιτραπέζιες) ή είναι αυτόνομες κατασκευές με ροδάκια (επιδαπέδιες).

Το τι θα επιλέξετε, είναι καθαρά θέμα αναγκών αλλά και τι χώρο έχετε στο κατάστημά σας. Αν για παράδειγμα έχετε περιορισμένο χώρο, μπορείτε να τοποθετήσετε την παγωτομηχανή πάνω σε έναν πάγκο κι έτσι να εξοικονομήσετε χώρο.

Η καλύτερη επιλογή βέβαια είναι να τοποθετήσετε μια επιδαπέδια παγωτομηχανή μπροστά στο κατάστημά σας έτσι ώστε να φαίνεται και να πουλάτε ακόμα περισσότερο στους πελάτες σας!

Ειδικά αν επιλέξετε μια παγωτομηχανή με ωραίο design όπως είναι οι παγωτομηχανές Protelex (δείτε συγκεκριμένα το μοντέλο Retro), τότε θα πρέπει να έχετε τη μηχανή παγωτού σε εμφανές σημείο ώστε να προσελκύει πελάτες από μόνη της!

 

Τι συντήρηση χρειάζεται μια μηχανή παγωτού

Μια μηχανή παγωτού χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση αλλά αρκετή προσοχή. Θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί με τον καθαρισμό (κάθε 3-5 ημέρες – ανάλογα την κατασκευάστρια εταιρεία) και να προσέχετε με το ετήσιο service της.

Συνήθως κάθε χρόνο πρέπει να αλλάζετε όλα τα λάστιχα τις παγωτομηχανής (ιμάντες, λαστιχάκια παραγωγής, κ.α.) με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 80€.

Αυτή η ετήσια συντήρηση συμβάλλει στο να μειωθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σεζόν – όπως για παράδειγμα να κοπεί ο ιμάντας κατά τη διάρκεια της σεζόν.

 

Κόστος χρήσης

Το κόστος χρήσης μιας παγωτομηχανής είναι αρκετά χαμηλό. Το μεγαλύτερο έξοδο είναι το ρεύμα – θα πρέπει να αναμένεται μια παραπάνω δαπάνη περίπου 300€ / έτος για 9μηνη λειτουργία.

Από κει και πέρα, το κόστος παγωτού είναι περίπου 0.10€ – 0.20€ / μερίδα – ανάλογα από ποια εταιρεία θα αγοράσετε α’ ύλες.

Όπως καταλαβαίνετε, μια παγωτομηχανή είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κατάστημά σας και μπορεί να αυξήσει αρκετά το τζίρο σας, δίχως να δαπανήσετε κάποιο τεράστιο ποσό.

Το παγωτό αρέσει σε όλο τον κόσμο – μικρούς και μεγάλους! Με την ευκολία και την αξιοπιστία που έχουν οι καινούργιες παγωτομηχανές, αξίζει να επενδύσετε σε αυτήν για το κατάστημά σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *