σαρωνικος κολπος

Στην αγκαλιά του Σαρωνικού κόλπου

Πειραιάς Σαλαμίνα Σαρωνικός Τουρισμός

Στην αγκαλιά του Σαρωνικού κόλπου

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού βρίσκονται σε μικρή μόνο απόσταση από την πρωτεύουσα. Είναι πανέμορφα, γοητευτικά αποτελούν μια ξεχωριστή πρόταση για απόδραση. Γνωρίστε τα και ανακαλύψτε τους μικρούς θησαυρούς της θάλασσας…

Με ένα βήμα…

Τι ιδανικότερο από έναν προορισμό κοντά στην Αθήνα, που να συνδυάζει θάλασσα, πράσινο, ιστορία, παράδοση, γραφικότητα και κοσμική ζωή;

Που θα τα βρείτε όλα αυτά; Στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Τα μικρά αυτά πανέμορφα νησιά, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες. Ανακαλύψετε τα!

 

Οι πρώτες συστάσεις…

Η περιοχή του Αργοσαρωνικού αποτελεί αγαπημένο προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις από την πρωτεύουσα.

Τα νησιά του, η Αίγινα, το Αγκίστρι, ο Πόρος, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Σαλαμίνα και η χερσόνησος των Μεθάνων έχουν να επιδείξουν μοναδικές ομορφιές.

Παρόλο που βρίσκονται αρκετά κοντά στην Αθήνα δεν έχουν κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό και έτσι διατηρούν πολλά από τα παραδοσιακά τους στοιχεία.

Προσφέρουν στους επισκέπτες τους στιγμές ξεγνοιασιάς. Χαρακτηριστικό τους είναι οι καθαρές θάλασσες με τις όμορφες ακρογιαλιές, αμμώδης ή με βότσαλα, και η πυκνή βλάστηση.

Οι λάτρεις των σπορ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το θαλάσσια σπορ της προτίμησής σας στις οργανωμένες παραλίες των νησιών. Αν σας αρέσουν οι περίπατοι στη φύση, μπορείτε να γνωρίσετε τις παρθένες ομορφιές των νησιών ακολουθώντας τα γραφικά μονοπάτια των οικισμών.

 

Γνωριμία με τα νησιά

Όλα τα νησιά είναι εξίσου όμορφα. Καθένα με την ιδιαίτερη ιστορία του, τις παραδόσεις του και το μοναδικό του χρώμα, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση.

Η Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους διατηρεί μια αρχοντική λάμψη. Έχει να επιδείξει όμορφες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους (ναός Αφαίας) και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία (μονή Αγίου Νεκταρίου). Το καταπράσινο Αγκίστρι, τόσο μικρό και τόσο όμορφο ενδείκνυται για στιγμές απόλυτης γαλήνης.

Η Ύδρα και οι Σπέτσες δεν χρειάζονται συστάσεις. Η συμβολή τους στην Επανάσταση, τα σημαντικά μνημεία του αγώνα που μπορεί να δει ο επισκέπτης, οι ειδυλλιακές παραλίες και οι γραφικότητα των οικισμών είναι οι αφορμές για να τα επισκεφθείτε. Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψετε και χίλιους άλλους λόγους για να αναβάλετε την αναχώρησή σας.

Η Σαλαμίνα, η πατρίδα του Ευριπίδη, ο τόπος που έγινε η διασημότερη ναυμαχία της αρχαιότητας. Τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο ανεξερεύνητη!

Και η χερσόνησος των Μεθάνων, με τις ιαματικές πηγές και το εκρηκτικό (χάρη στις ηφαιστειακές εκρήξεις) παρελθόν. Όμορφα μέρη, σχεδόν εξωτικά και είναι τόσο κοντά μας.

Προγραμματίστε τις διακοπές σας και εξερευνήστε τους μικρούς παραδείσους της Αττικής.

Δ. Αίγινας – Εισαγωγή  
Αρχοντιά και ιστορία σε ένα βήμα
Η Αίγινα αποτελεί το ιδανικό μέρος αναψυχής για όσους θέλουν να ξεφύγουν -έστω και για λίγες ώρες- από την πρωτεύουσα, αναζητώντας ηρεμία και διασκέδαση.
Τι θα δείτε…
Η Αίγινα αποτελεί κάθε χρόνο ισχυρό πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για το κοντινότερο τουριστικό νησί στην Αττική.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συγκριτικά με την έκτασή του (μόλις 83 τ.χλμ.) είναι από τα λίγα μέρη που εμφανίζει συνεχή ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 5.000 χρόνια!
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο αρχαίος ναός της Αφαίας Αθηνάς του 5ου αιώνα π.Χ. που στάθηκε πρότυπο για την κατασκευή άλλων μεγάλων μνημείων του τότε ελλαδικού χώρου (π.χ. Παρθενώνας) και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παλαιοχώρα που χτίστηκε από τους Ενετούς περιμετρικά ενός λόφου για να γλιτώσουν οι κάτοικοι από τις πειρατικές επιδρομές, το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και τα μνημεία της πόλης.
Όσο για μπάνιο, σίγουρα θα βρείτε την παραλία που σας αρέσει, αφού υπάρχουν πολλές, οργανωμένες, με ρηχά νερά και δέντρα που συχνά φθάνουν ως την άκρη της θάλασσας.
Αν πάλι θέλετε κάποια απόμερη παραλία, χωρίς πολλά μάτια να σας βλέπουν, θα βρείτε πολλούς κολπίσκους για ήσυχη κολύμβηση, ενώ δεν πρέπει να ανησυχείτε για το φαγητό και τη διασκέδαση, καθώς το νησί έχει αρκετά ταβερνάκια, café-bars και νυχτερινά κέντρα.
Flash back στην ιστορία
Μπορεί η Αίγινα να έγινε γνωστή για το γεγονός ότι διατέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του 1821, ωστόσο η ιστορία της ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν.
Μάλιστα, ύστερα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός της ακαλύφθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα ακόμα και από το 4.000 π.Χ., με έντονες επιρροές από την Πελοπόννησο, τον μινωικό και τον κυκλαδικό πολιτισμό.
Αρκετά από τα ευρήματα αυτά, όπως αμφορείς και αγγεία του 2.000 π.Χ. ταυτίζονται με αυτά του μινωικού πολιτισμού, αποδεικνύοντας έτσι τις εμπορικές συναλλαγές του νησιού με την Κρήτη.
Το 1821 οι Αιγινήτες συμμετείχαν στην ελληνική επανάσταση και μάλιστα κατά τη διάρκειά της, η Αίγινα αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης επιφανών πολιτικών και αγωνιστών, οι οποίοι έδωσαν μια όψη αρχοντιάς στο νησί με τα αρχοντικά που έχτισαν.
Το Νοέμβριο του 1826 αναγκάστηκε να μεταβεί εκεί η επαναστατική κυβέρνηση που είχε συσταθεί και λίγους μήνες αργότερα η Αίγινα ορίστηκε ως η έδρα του νέου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Παρέμεινε πρωτεύουσα της χώρας ως το 1828, οπότε και ορίστηκε νέα πρωτεύουσα το Ναύπλιο. Κατά το διάστημα που ήταν η έδρα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ξεκίνησαν να χτίζονται σε αυτή νέα κτίρια, για να στεγάσουν τις διοικητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες.
Ανάμεσά τους ήταν το Κυβερνείο, το Εθνικό Τυπογραφείο, το Ορφανοτροφείο και το κεντρικό σχολείο. Στα δύο τελευταία στεγάστηκαν επιπλέον η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το μουσείο και η δημόσια βιβλιοθήκη.
Στην Αίγινα ιδρύθηκε και η πρώτη τράπεζα, η Εθνική Χρηματιστηριακή, για τη λειτουργία της οποίας διέθεσαν τα πρώτα χρήματα ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας και ξένοι φιλέλληνες.
Δ. Αγκιστρίου – Εισαγωγή  
Λιλιπούτειος παράδεισος
Ένα μικρό καταπράσινο νησάκι με μαγευτικές παραλίες, ένας παράδεισος με χίλια χρώματα που περιμένει να τον εξερευνήσετε. Μην το αναβάλλετε άλλο. Ρίξτε άγκυρα στο …Αγκίστρι!
Μικρό και θαυματουργό
Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό και καταπράσινο νησί του Σαρωνικού. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (μόλις 1 ώρα από τον Πειραιά) και αποτελεί ιδανικό τόπο για κοντινές αποδράσεις καθώς προσφέρει στους επισκέπτες του στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς κοντά στη φύση και τη θάλασσα.
Αν και μικρό, το Αγκίστρι διαθέτει τουριστική υποδομή που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις καθώς εδώ θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εξοπλισμένα με όλα τα κομφόρ.
Επίσης, η διασκέδαση και το φαγητό δε θα σας λείψουν αφού καφετέριες και μπαράκια που παίζουν κάθε είδους μουσική αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία σας, ενώ πληθώρα από γραφικά ταβερνάκια που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία φαγητών και εξαιρετικών μεζέδων σας εγγυώνται αξέχαστα φαγοπότια.
Ματιές στην ιστορία
Η πρώτη ονομασία του νησιού ήταν Κεκρυφάλεια και οφείλονταν στο γεγονός ότι το μέγεθός του έμοιαζε με το στρογγυλεμένο όγκο των μαζεμένων μαλλιών, ωστόσο λίγο αργότερα οι κάτοικοί του συνήθιζαν να το αναφέρουν ως Πιτυόνησος λόγω της πυκνής του βλάστησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από αρχαιολογικές έρευνες, το Αγκίστρι κατοικούταν ήδη από την προϊστορική εποχή, ενώ υπάρχουν ίχνη που αποδεικνύουν συνεχή κατοίκηση του νησιού και κατά τη μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασική και μεσαιωνική εποχή.
Κοντά στο μικρό αυτό νησάκι του Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία του 459 π.Χ, όταν οι Αθηναίοι νίκησαν τον ενωμένο στόλο των Αιγινητών, των Επιδαύριων και των Κορινθίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *