μερη πειραια

Στην αγκαλιά του Σαρωνικού – Μέρος Β’

Πειραιάς Σαλαμίνα Σαρωνικός Τοπικά νέα Τουρισμός

Σε συνέχεια του αφιερώματος στα πανέμορφα μέρη του Σαρωνικού, εδώ θα βρείτε το Β’ μέρος με μερικές ακόμα πανέμορφες τοποθεσίες!

Πόρος

Πέρασμα σε άλλη διάσταση…

Πόρος σημαίνει πέρασμα… Πέρασμα στο ιδιαίτερο χρώμα, στη μαγεία της γραφικότητας, στη λάμψη της θάλασσας. Στοιχεία που θα βρείτε εν αφθονία στο νησί…

 

Θαλασσινές Διαδρομές

Ανακαλύψτε τις «Θαλασσινές Διαδρομές» του Πόρου μέσα από τη γραφική Χώρα και το στενό θαλάσσιο πέρασμα με τα παραδοσιακά καϊκάκια.

Γνωρίστε τη ναυτική παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μέσα από το Ναό του Ποσειδώνα, το Ρώσικο Ναύσταθμο, το νησάκι Μπούρτζι και το Δασκαλιό, τα θαλάσσια σπορ και τις καταγάλανες ακρογιαλιές που θα βρείτε στους καταπράσινους κολπίσκους του Πόρου και συνεχίστε με τη νυχτερινή ζωή και τις γευστικές απολαύσεις στα γραφικά ταβερνάκια.

Λίγη ιστορία…

Άμεσα συνδεδεμένος με τα δύο νησιά Σφαιρία και Καλαυρία, που αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα τη σημερινή του ραχοκοκαλιά, ο Πόρος, σύμφωνα και με τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή και είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα ίχνη οικισμών.

Μάλιστα, ίχνη από τους οικισμούς αυτούς εντοπίστηκαν στη Βαγιωνία αλλά και στην περιοχή κοντά στο Ναό του Ποσειδώνα. Ο Πόρος διαδραμάτισε και αυτός με τη σειρά του καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, είτε συμμετέχοντας στο πλευρό της Ύδρας και των Σπετσών είτε δραστηριοποιούμενος σε άλλα μέτωπα.

Τα καράβια του έδωσαν πραγματικές μάχες και η θυσία των κατοίκων του βοήθησε για την κατάκτηση του ιδανικού της ελευθερίας. Μάλιστα το νησί αποτέλεσε έδρα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 1827, ενώ ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε εδώ η σύσκεψη των τριών Μεγάλων Δυνάμεων για τον καθορισμό των συνόρων του ελληνικού κράτους.

Τέλος, το 1830 εγκαταστάθηκε στο νησί ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος, ο οποίος έμεινε εδώ μέχρι το 1878, οπότε και μεταφέρθηκε στη Σαλαμίνα.

 

Ύδρα

Υψηλής αισθητικής…

Έντονος νησιώτικος χαρακτήρας, γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια και μια αρχοντιά εμπνευσμένη από το ένδοξο παρελθόν της καθιστούν την Ύδρα κορυφαίο προορισμό.

 

Η Ύδρα της γραφικότητας

Κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, η πρωτεύουσα Ύδρα αποτελεί την καρδιά του νησιού και τον καλοκαιρινό τόπο συνάθροισης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η εκπληκτική αρχιτεκτονική των σπιτιών της με τις κεραμιδένιες σκεπές και το έντονο γαλάζιο χρώμα μπορεί αναμφίβολα να της χαρίζει ένα διαφορετικό χρώμα, όμως ποιος μπορεί να πει όχι στις πανέμορφες παραλίες της και την έντονη νυχτερινή ζωή; Ποιος μπορεί επίσης να πει όχι στο πέρασμα από τους προμαχώνες και τα μέρη που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Επανάσταση του 1821;

 

Περιήγηση στην πόλη

Και μόνο το γεγονός ότι οι μετακινήσεις στην πόλη, ελλείψει οχημάτων, γίνονται είτε με τα πόδια είτε με άμαξες προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον επισκέπτη να την «αφουγκραστεί» από κοντά.

Ξεκινώντας την περιήγηση από το λιμάνι, εκτός από το άγαλμα του μεγάλου Ανδρέα Μιαούλη, θα συναντήσετε και το Λιμεναρχείο Ύδρας που στεγάζεται στο χώρο όπου οι Υδραίοι είχαν κατά την Επανάσταση τις μπαρουταποθήκες τους.

Δίπλα από το Λιμεναρχείο υπάρχει το κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο του νησιού και λίγο πιο πέρα η Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας η οποία λειτουργεί από το 1749 και χρησιμοποιεί ως στέγη της το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού.

Στο λιμάνι της Ύδρας βρίσκεται επίσης ο καθεδρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον οποίο σήμερα έχει την έδρα του ο Δήμος και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Τέλος, τα αρχοντικά των μεγάλων αγωνιστών Κουντουριώτη, Βούλγαρη, Κριεζή, Βουδούρη και Τομπάζη αξίζουν την προσοχή σας, καθώς τα θεμέλιά τους κρύβουν χιλιάδες σελίδες από την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα. Επισκεφθείτε τα και γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι των μεγάλων αγώνων του έθνους μας…

 

Σπέτσες

Η “αρωματοφόρος νήσος”
Αρχοντιά, ιστορία, παράδοση και πλήθος φυσικών καλλονών σμίγουν αρμονικά και δημιουργούν τη μοναδική γοητεία των Σπετσών.

 

Σπέτσες: Γραφικότητα σε γαλάζιο φόντο

Οι Σπέτσες είναι το νοτιότερο νησί του Σαρωνικού, βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του Αργολικού κόλπου και γύρω του υπάρχουν τα μικρά και πανέμορφα νησάκια Σπετσοπούλα, Άγιος Γιάννης και Μικρό Μπούρμπουλο.

Το νησί, με τη μεγάλη ιστορία και την ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική επανάσταση, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε ταξιδιώτη, ενώ λόγω της γεωγραφικής του θέσης βρίσκεται στους πιο αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Οι Σπέτσες απέχουν μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και έχουν πολύ καλή και τακτική συγκοινωνία με το λιμάνι του Πειραιά. Οι Σπέτσες οφείλουν την ονομασία τους στους Ενετούς οι οποίοι την αποκαλούσαν Isola di Spezzie (αρωματοφόρος νήσος) λόγω των πολλών αρωματικών φυτών που φυτρώνουν στο νησί και του χαρίζουν μεθυστικές ευωδιές.

Από αυτό τον χαρακτηρισμό επικράτησε το όνομα Σπέτσες.

 

Γνωριμία με το νησί

Μια βόλτα στον οικισμό των Σπετσών φτάνει για να γεμίσει τον επισκέπτη με τόσες εικόνες και τόσα παραδοσιακά στοιχεία που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τα αρχοντικά των καπεταναίων με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική, οι μικρές μεταβυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά δρομάκια τροφοδοτούν τον επισκέπτη με παραστάσεις περασμένων εποχών και παράλληλα του ξυπνούν μνήμες από περιόδους δόξας και διαρκούς αγώνες για την ελευθερία.

 

Το νησί της Μπουμπουλίνας

Οι Σπέτσες έχουν ταυτιστεί με τη μορφή και τους αγώνες μιας γυναίκας που κυριάρχησε στις ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 1821 και δεν είναι άλλη από τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Μια γυναίκα -σύμβολο που πρόσφερε τα μέγιστα στον αγώνα για την ελευθερία, ωστόσο η μοίρα την ήθελε να σκοτώνεται από ελληνικό βόλι κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής διαμάχης.

 

Σαλαμίνα

Η γνωστή μας άγνωστη

Μια μικρή όαση στην καρδιά της Αττικής. Η Σαλαμίνα, όμορφη, ειδυλλιακή και αστραφτερή, αναμένει να την εξερευνήσετε. Τι περιμένετε; Το πλοίο θα σαλπάρει…

 

Γνωριμία με τη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σαρωνικού και χωρίζεται από τις ακτές της Αττικής με το Στενό της Πάχης στα βορειοδυτικά και το Στενό του Πειραιά στα ανατολικά.

Το νησί διαθέτει όμορφες αμμώδεις αλλά και βραχώδεις ακρογιαλιές καθώς και τοπία (στο νότιο κυρίως τμήμα της) με πλούσια βλάστηση.

 

Παλούκια, Σαλαμίνα

Τα Παλούκια, ο όρμος με την άνετη προκυμαία, είναι και το λιμάνι του νησιού. Από εκεί, ακολουθώντας κανείς τη λεωφόρο Σαλαμίνας, φτάνει στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα, τη Σαλαμίνα ή Κούλουρη.

Η πόλη -κυρίως σύγχρονη- διατηρεί ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία. Κατά την περιήγησή στους δρόμους της πόλης, συναντά κανείς τους ανεκτίμητους θησαυρούς του νησιού.

Ιστορικοί ναοί που έχουν συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα του έθνους, προτομές ηρώων που θυμίζουν ότι ο τόπος αυτός γέννησε μεγάλους άντρες. Σύγχρονα επιβλητικά κτίρια (όπως το Δημαρχείο της πόλης) που αποδεικνύουν το δυναμικό παρόν των τοπικών αρχών.

Ένα πραγματικό στολίδι της πόλης είναι η Ακτή Καραϊσκάκη, που οδηγεί στην παραλία της Κούλουρης. Οι φοίνικες σε όλο το μήκος της δημιουργούν μια εξωτική εικόνα. Περπατήστε λοιπόν και φωτογραφηθείτε ανάμεσα στα φοινικόδεντρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *