Τι αλλάζει σε Λιμεναρχεία Αττικής- Αργοσαρωνικού

Λιμένας Σαρωνικός Τοπικά νέα

Τι αλλάζει σε Λιμεναρχεία Αττικής- Αργοσαρωνικού

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στις Λιμενικές Αρχές της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Λιμενικών Αρχών που προωθεί η ηγεσία του ΥΝΑ.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Pireas2day.gr το σχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό του ΛΣ ενώ προοιωνίζεται μεγάλη ταλαιπωρία και προς συναλλασσόμενους (για να διαβάσετε σχετικές αναρτήσεις πατήστε εδώ και εδώ) προβλέπει για την περιοχή τα εξής:

1.    Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά: Διατηρεί τα Λιμενικά Τμήματα Τζελέπη, Κερατσινίου, Σαλαμίνας, Περάματος, Ζέας και τα Λιμενικά Φυλάκια Αργοσαρωνικού και Ακτής Ξαβερίου (κρουαζιέρα). Δημιουργείται ένα νέο Λιμενικό Φυλάκιο στο ΣΕΦ. Αντίθετα, χάνει από τη δύναμή του τα Λιμενικά Τμήματα Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Φλοίσβου- Τροκαντερό και μια σειρά Λιμενικά Φυλάκια όπως στη Μαρίνα Βουλιαγμένης, στο Λαγονήσι, στη Μαρίνα Καλαμακίου, στο Μικρολίμανο κ.α
2.    Στο νεοσύστατο Λιμεναρχείο Σαρωνικού, που πιθανόν θα εδρεύει στη Γλυφάδα εντάσσονται τα Λιμενικά Τμήματα Φλοίσβου, Βουλιαγμένης και το Λιμενικό Φυλάκιο Καλαμακίου.
3.    Στο Κ.Λ. Λαυρίου εντάσσονται δύο Λιμενικά Τμήματα, της Παλαιάς Φώκαιας και της Κέας. Και τα δύο ήταν Λιμενικοί Σταθμοί.
4.    Στο Κ.Λ Ραφήνας εντάσσεται το Λιμενικό Τμήμα Μαρκόπουλου και το Λιμενικό Φυλάκιο Αγίας Μαρίνας, το οποίο ήταν Λιμενικό Τμήμα. Καταργούνται τα Λιμενικά Τμήματα Αρτέμιδας και Νέας Μάκρης.
5.    Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας εντάσσονται τρία Λιμενικά Τμήματα, του Σκαραμαγκά, των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Πάχης Μεγάρων. Καταργείται το Λιμενικό Τμήμα Ασπροπύργου.

Στον Αργοσαρωνικό:
1.    Τα Λιμεναρχεία Σπετσών και Ύδρας παραμένουν ως έχουν.
2.    Το Λιμεναρχείο Αίγινας διατηρεί το Λιμενικό Φυλάκιο Σουβάλας και αποκτάει δύο ακόμα Λιμενικά Φυλάκια σε Αγία Μαρίνα και Αγκίστρι. Το Αγκίστρι είχε Λιμενικό Σταθμό, ο οποίος μετατρέπεται σε Λιμενικό Φυλάκιο.
3.    Το Λιμεναρχείο Πόρου αποκτά ένα Λιμενικό Τμήμα, των Μεθάνων, το οποίο ήταν Λιμενικός Σταθμός.
4.    Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου αποκτά τον έλεγχο μεγάλης περιοχής καθώς αποκτά 4 Λιμενικά Τμήματα: Πόρτο Χελίου, Ερμιόνης, Παραλίου Άστρους και Λεωνιδίου. Καταργούνται τα Υπολιμεναρχεία Πόρτο Χελίου και Ερμιόνης καθώς μετατρέπονται σε Λιμενικά Τμήματα και οι Λιμενικοί Σταθμοί Παραλίου Άστρους και Λεωνιδίου, τα οποία επίσης μετατρέπονται σε Λιμενικά Τμήματα. Καταργούνται τελείως οι Λιμενικοί Σταθμοί Κοιλάδας και Τολού.
5.    Το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών αποκτάει δύο Λιμενικά Τμήματα: Π. Μονεμβασίας, το οποίο ήταν Λιμενικός Σταθμός και Κυθήρων. Επίσης αποκτάει δύο Λιμενικά Φυλάκια: Ελαφονήσου και Καψαλίου Κυθήρων, το οποίο επίσης ήταν Λιμενικός Σταθμός. Καταργούνται ο Λιμενικός Σταθμός Αγίας Πελαγίας και το Λιμενικό Φυλάκιο Διακοφτίου.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη

Στην πράξη πολλές αλλαγές, που από πρώτη ματιά δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις, δημιουργούν σοβαρές «αναταράξεις» στο προσωπικό του ΛΣ αλλά και σε πολίτες καθώς ο Λιμενικός Σταθμός ήταν μια αυτοτελής μονάδα, που μπορούσε να εξυπηρετεί π.χ. νηολογήσεις σκαφών ή να διενεργεί εξετάσεις για άδεια χειριστή ταχυπλόου ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε αυτοτελή μετάθεση.

Με τις αλλαγές, που γίνονται και εάν δεν υπάρξουν νέες τροποποιήσεις σε θέματα αρμοδιοτήτων των Λιμενικών Τμημάτων ή των Λιμενικών Φυλακίων θα πρέπει πλέον π.χ. οι κάτοικοι των Κυθήρων να πηγαίνουν στη Νεάπολη Βοιών για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους σχετικά με το Λιμεναρχείο.

Το ίδιο θα συμβαίνει π.χ. και στην Αργολίδα καθώς όλοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο.
Ακόμα, χειρότερα για το προσωπικό του ΛΣ καθώς ενώ υπηρετεί στη Νεάπολη Βοιών θα μπορεί με μια απόφαση του Λιμενάρχη να σταλεί στο Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων. Κατά συνέπεια θα πρέπει να μετακομίσει εκεί για όσο διάστημα διαρκεί η απόσπαση, που μπορεί να είναι μόνο για το καλοκαίρι και στη συνέχεια να επιστρέψει στο Λιμεναρχείο. Με δύο λόγια κάποιοι μπορεί να είναι υπό διαρκή μετακόμιση….

Αυτά, όμως, θα κριθούν από άλλα Προεδρικά Διατάγματα, που πρέπει να εκδοθούν στη συνέχεια….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *