Ξεκινάει η ανάπλαση στο Καστράκι

Σαρωνικός Τοπικά νέα

Ξεκινάει η ανάπλαση στο Καστράκι

Ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής πρόκειται να δημιουργηθεί στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με την ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου, προϋπολογισμού 3.568.668,99 ευρώ με ΦΠΑ.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός νέου πάρκου στην όμορη περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο, με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής (ανοικτό θέατρο, παιδική χαρά, αναψυκτήριο) και με ζώνες πρασίνου, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο χώρος του Καστρακίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Δραπετσώνας, σε άμεση γειτνίαση με τον Δήμο Πειραιά, και περικλείεται από τις οδούς Ακτή Ηετιώνεια και Κανάρη.

Η κατασκευή του πάρκου, ως συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου, διατηρεί τη συνεκτικότητα με αυτόν, όσο και με τον αστικό ιστό, με στόχο την ανάδυση ενός υπερτοπικού πόλου λόγω της θέσης του χωροταξικά, αλλά και της ιστορίας του.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: την ανακατασκευή και διαμόρφωση συνολικά του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής του Καστρακίου συνολικού εμβαδού 20.833,77 τ.μ., την αποπεράτωση του υφιστάμενου αναψυκτηρίου συνολικού εμβαδού 170,64 τ.μ., την αποπεράτωση του υφιστάμενου ανοικτού κυκλικού υπαίθριου θεάτρου πέντε βαθμίδων 300 θέσεων, την κατασκευή νέας παιδικής χαράς συνολικού εμβαδού 497,20 τ.μ., εκτεταμένες φυτεύσεις πρασίνου και κατασκευή αρδευτικού δικτύου καθώς και ηλεκτροφωτισμό συνολικά για τον χώρο.

Τέλος, τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Καστράκι: Γίνεται ένας μεγάλος χώρος αναψυχής

Ένας μεγάλος χώρος αναψυχής και πολιτισμού δημιουργείται στα όρια των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να εγκρίνει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την ανάπλαση της περιοχής του Καστρακίου.

Αυτό αποκάλυψε με ανάρτησή του στη προσωπική σελίδα του στο facebook ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, σημειώνοντας ακόμα ότι:
•    Το έργο προϋπολογισμού 3,57 εκατομμυρίων € σε συνδυασμό με την αναστήλωση των οχυρώσεων της Ηετιώνειας, που χρηματοδοτήθηκαν με 700.000 € από ίδιους πόρους της Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώνονται το Φεβρουάριο του 2018, διαμορφώνει ένα αναμορφωμένο σύνολο, σε μια έκταση σχεδόν 40 στρεμμάτων.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνουν φυτεύσεις, θα δημιουργηθεί παιδική χαρά, ανοικτό θέατρο 300 θέσεων, αναψυκτήριο και θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου.

Η μελέτη ανάπλασης εκπονήθηκε σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, που ολοκληρώθηκε, τον Ιούλιο του 2016, από το Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας, με το Δήμο να είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά σημείωσε ότι στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη σημασία, στο ρόλο και στη λειτουργία των υπεροτοπικών παρεμβάσεων που κατορθώνουν να αλλάζει η εικόνα ευρύτερων περιοχών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ειδικά στην περιοχή αυτή που για δεκαετίες συγκέντρωσε πλήθος οχλουσών χρήσεων και υπέφερε από την έλλειψη δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων πραγματοποιούνται σήμερα παρεμβάσεις, η εξέλιξη των οποίων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής (Λιπάσματα, Ηετιώνεια, Καστράκι), ενώ έκανε αναφορά και στις νέες αναπλάσεις που θα επεκταθούν προς την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, οι οποίες θα θέσουν τέλος στην υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής και θα επανεκκινήσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *